Translate

maandag 6 juni 2016

Over het komende pensioendrama

Herlees, met enige nostalgie, de speciale editie 'De Zilverkrant' van september 2001. Met de steun van enkele enthousiaste BV's werd ons toen beloofd dat het net opgerichte Zilverfonds de grote oplossing zou worden voor de pensioenproblematiek.Op diezelfde voorpagina kan u trouwens de volgende ronkende titels lezen : "Goed nieuws voor alle generaties" en "Het Zilverfonds : een dikke spaarpot voor de pensioenen". Onlangs echter werd dit Zilverfonds, waarin nooit wat anders dan... staatsschuldpapier heeft gezeten, door de huidige regering met stille trom afgevoerd.

Hoeveel zal het in-stand-houden van onze welvaartsstaat in de toekomst kosten ? Volgens de gegevens van de Nationale Bank van België bedroegen de overheidsuitgaven in 2015 220,98 miljard euro : 

Bart van Craeynest, hoofdeconoom bij Econopolis, schat dat we allemaal samen op termijn 22 miljard € extra per jaar zullen moeten ophoesten. Waar moet dit enorme bedrag in de toekomst - jaarlijks! - vandaan komen, terwijl we opgezadeld zitten met een staatsschuld van 108% van het bruto binnenlands product en een nieuw begrotingstekort van 2,8% ?

Beschouw ook deze Belgische situatie in een internationale context van :

Conclusie : niet alleen worden de pensioenen onbetaalbaar, het is niet moeilijk te voorspellen dat er veel minder goede tijden op komst zijn.

Als je dit een interessant artikel vond, deel het dan even via bvb. de sociale media. Dank !

Geen opmerkingen: